Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 26 Ιανουαρίου συνέδριο με θέμα «Φυσικό Αέριο και Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο» σε αίθουσα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το «Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, αναλυθήκαν θέματα που σχετίζονται με την αγορά του φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη, το θεσμικό πλαίσιο, την απελευθέρωση της αγοράς, την τιμολογιακή πολιτική, τις νέες τεχνολογίες καθώς και διάφορα τεχνικά ζητήματα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καθηγητής κ. ΑΘ. Καΐσης και Πρόεδρος του Ενεργειακού Βήματος με μια σύντομη παρουσίαση των ομιλητών. Ο καθηγητής κ. Αθ. Καΐσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία της εκδήλωσης και τόνισε ότι «Η εν λόγω εκδήλωση απευθύνεται στους ανθρώπους της πράξης. Η ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης, της οικονομίας και των ανθρώπων της, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη».
O Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και Γενικός Γραμματέας του Ενεργειακού Βήματος κ. Λεωνίδας Μπακούρας αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της υλοποίησης κομβικών έργων, όπως η έναρξη εργασιών του TAP, του αγωγού που θα φέρει ποσότητες αερίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εξυπηρέτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά οι εργασίες για την ανάπτυξη και του διασυνδετήριου αγωγού IGB.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, ακαδημαϊκών, στελεχών στον τομέα της ενέργειας και φοιτητών όπου αναπτύχθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου σε επίπεδο υποδομών και αναπτυξιακών έργων αλλά και θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς.
Από το συνέδριο εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και η έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP, στο ελληνικό έδαφος από τον επικεφαλής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου αγωγού TAP στην Ελλάδα, κύριου Ρίκαρντ Σκουφιά, που θα ενισχύσει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της αγοράς του φυσικού αερίου, με συνεισφορά στην εθνική οικονομία, με τόνωση της τοπικής οικονομίας και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα και με τον ίδιο στόχο αναμένεται και η έναρξη των εργασιών του διασυνδετηρίου αγωγού IGB, η αναβάθμιση της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία σταθμού στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Ο Ελληνοαμερικάνος γερουσιαστής του Rhode Island State κ. Λεωνίδας Ραπτάκης απηύθυνε χαιρετισμό και επισήμανε ότι η ανάπτυξη ενός «Fast-Track TAP» θα επιφέρει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή.
Τη σημαντικότητα των αναπτυξιακών έργων στο επόμενο διάστημα εξήρε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς όπου τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου.
Στη συνέχεια οι διαδικασίες του συνεδρίου συνεχίσθηκαν σε θέματα απελευθέρωσης της αγοράς και επενδύσεων σε θέματα υποδομών και προοπτικές στην Ν.Ε. Ευρώπη με τις ομιλίες των κυρίων Gioacchino Costa, αντιπροέδρου της Eni, Δημήτριου Δημητριάδη, αντιπροέδρου της ΔΕΠΑ, Αλέξανδρου Λαγάκου, προέδρου του Greek Energy Forum.
Για τις ρυθμιστικές, νομικές, οικονομικές και τεχνολογικές πτυχές της ελληνικής αγοράς ανέπτυξαν τις θέσεις τους, οι κύριοι Δρ. Θεόδωρος Πανάγος, Δικηγόρος, καθηγητής σε θέματα δικαίου ενέργειας στο διεθνές πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Γεώργιος Παλαιολόγος Διευθυντής Πωλήσεων της ΕΠΑ Αττικής, Federico Regola, Γενικός Διευθυντής των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος διευθύνων σύμβουλος της M & M GAS A.E.. Επίσης παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. Δρ. Ανανίας Τομπουλίδης.