Στις παγκόσμιες και περιφερειακές τάσεις που επικρατούν στον τομέα του φυσικού αερίου αναφέρθηκε η κα Μαρίνα Πετρολέκα, αναλύτρια ενεργειακών αγορών στην BMI RESEARCH, μιλώντας στην εκπομπή Energy Week του SBC και στο δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη.
Η ίδια τόνισε ότι η BMI Research επικεντρώνεται στην παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω φυσικού αερίου και προβλέπει αύξηση από 23% στο 25% στην επόμενη δεκαετία διεθνώς με πρωτοστάτη την Κίνα. «Θα υπάρξει μια χρυσή εποχή για το αέριο στα επόμενα δέκα χρόνια. Το LNG έχει επεκταθεί πάρα πολύ και έχει επιτρέψει να καταναλώνεται το αέριο μακριά από την παραγωγή του. Το αέριο μπορεί να δώσει βασικό φορτίο δίχως υπερβολική ρύπανση», υπογράμμισε.
Παράλληλα, σχολίασε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς διακινείται ακόμα μέσω αγωγών, αλλά οι νέες ποσότητες διακινούνται μέσω LNG. «Βλέπουμε μεγάλη τάση στα πλωτά τερματικά στο εξής γιατί δίνουν ευελιξία και επιτρέπουν το άνοιγμα νέων αγορών», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το σχέδιο για κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη, ανέφερε ότι έχει προχωρήσει αρκετά και θα μπορεί να φέρει αέριο από παντού και να το διοχετεύσει στον IGB. «Η Τουρκία έχει στα σχέδιά της δύο πλωτά τερματικά, οπότε δημιουργείται μια τέτοια αγορά και στην περιοχή μας», είπε.
Σε ότι αφορά την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού αερίου, η κα Πετρολέκα τόνισε ότι υπήρξε ανατρεπτική διεθνώς λόγω των υψηλών ποσοτήτων και του νέου πλαισίου ανταγωνισμού σε σχέση με τις τιμές και τη διαφάνεια. Η αλλαγή είναι περισσότερο δομική, σημείωσε.
Στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, η κα Πετρολέκα ανέφερε ότι από άποψη εξερεύνησης το 2018 η Αν. Μεσόγειος θα βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς με πολλές νέες γεωτρήσεις. «Υπάρχουν ενθαρρυντικές ποσότητες μέχρι στιγμής. Είναι όμως μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή και υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα: Ποιος είναι ο πελάτης; Μέχρι στιγμής οι παραγωγοί κοιτούν τις εγχώριες αγορές. Η Αφροδίτη και το Λεβιάθαν δεν έχουν πάρει τελικές επενδυτικές αποφάσεις γιατί δεν ξέρουν ποια θα είναι η αγορά τους. Είναι απομονωμένα κοιτάσματα», τόνισε.
Τέλος, σχετικά με τις ελληνικές παραχωρήσεις και τον αδειοδοτικό γύρο που ολοκληρώθηκε, είπε ότι η πρόσφατη ιστορία μετά το 2011 χαρακτηρίστηκε από σοβαρές καθυστερήσεις πέντε ετών. «Όσον αφορά τον τελευταίο γύρο που αφορά το Ιόνιο και την Κρήτη, η ΕΔΕΥ είναι καλύτερα εξοπλισμένη ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα», κατέληξε.