Η ενέργεια είναι από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό και βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της προσοχής. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην αναχαίτιση της φυγής ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα, με την πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ να δείχνει ότι οι θέσεις μόνιμης απασχόλησης που μπορούν να προκύψουν από τον τομέα της Ενέργειας μέχρι το 2030 είναι 66.500, αν απελευθερωθεί πλήρως η αγορά και επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών στους επιμέρους τομείς. Σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΠΑ για την απασχόληση στην Ενέργεια, μέχρι το 2012 απασχολούνταν 93.630 εργαζόμενοι. «Η ενέργεια είναι κλάδος έντασης κεφαλαίου και όχι θέσεων εργασίας», ξεκαθαρίζει στην «Κ» ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Θανάσης Δαγούμας, διευκρινίζοντας ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δεν είναι αντίστοιχες σε μέγεθος π.χ. με την εστίαση, αλλά είναι υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενες. «Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά από πολλούς κλάδους όπως δικηγόροι, οικονομολόγοι που επιθυμούν να εμβαθύνουν, άρα η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε τα παράπλευρα επαγγέλματα».
Η δυναμική είναι φανερή, ωστόσο υπάρχουν σημεία που προβληματίζουν τους ειδικούς και αφορούν τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας, αφού το ενεργειακό μοντέλο της χώρας είναι σε λάθος κατεύθυνση. Για παράδειγμα, έρευνα τουWWFΕλλάς έδειξε πως η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας πρόκειται να απολέσει περίπου 6.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. «Η επένδυση σε νέες λιγνιτικές μονάδες θα επιτύχει την αναπλήρωση μόλις 30% εξ αυτών, απορροφώντας κονδύλια της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, η επένδυση σε εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι λ.χ. οι ενεργειακές καλλιέργειες ή η ενεργειακή αποδοτικότητα, μπορεί να αποφέρει σχεδόν τις διπλάσιες από τις χαμένες θέσεις εργασίας, με κόστος επένδυσης παρόμοιο με αυτό των νέων λιγνιτικών μονάδων» σχολιάζει στην «Κ» ο Νίκος Μάντζαρης υπεύθυνος ενέργειας και κλιματικής πολιτικής τηςWWF.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν πως στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του νέου ενεργειακού μοντέλου, απασχολούνται περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι. Ειδικά για την Ελλάδα, μόνο το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» δημιούργησε σωρευτικά περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στα 4 χρόνια εφαρμογής του. «Για να αποδώσουν στην εθνική οικονομία οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια χρειάζονται και την υποστήριξη της πολιτείας», αναφέρει κατηγορηματικά ο κ. Μάντζαρης χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των φωτοβολταϊκών και όπως λέει «το 2013, όταν η Ελλάδα ήταν μέσα στις 10 μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως όσον αφορά την εγκατάσταση νέων μονάδων, απασχολούσε 26.600 εργαζομένους. Η αβεβαιότητα των επόμενων ετών πάγωσε κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας στον κλάδο κατά 95%».
Ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, αναλυτής Ενεργειακών Αγορών & Ναυλαγορών, μιλώντας στην «Κ» εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η ενεργειακή αγορά και να θεσπιστεί ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις που θα καθορίζει τους κανόνες του ανταγωνισμού προστατεύοντας τον καταναλωτή. «Πρέπει να ξεφύγουμε από την κρατική μονοπωλιακή λογική και να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Το ελληνικό ενεργειακό Φόρουμ, στο οποίο ο κ. Λαγάκος προΐσταται, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν περί τις 21.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Η πρόσφατη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει ανησυχήσει τους κύκλους των ειδικών της κλιματικής αλλαγής, αφού έχει δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, επικρίνοντας τον πρόεδρο Ομπάμα για την υπογραφή της. «Το μέλλον των ΑΠΕ και των φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, είναι αμφίβολο» σχολιάζει ο καθ. Δαγούμας, προσθέτοντας ότι τόσο η Κίνα όσο και άλλες βιομηχανικές χώρες δεν θα επιταχύνουν την εφαρμογή της συμφωνίας.